U Blatu na otoku Korčuli i ove su godine održani dani lumblije - izložba, natjecanje i degustacija kolača neobičnoga imena. Lumblija se priprema u sjećanje na sve one koje ne želimo zaboraviti. Njegov nastanak seže još u doba Napoleonove vladavine. Priča je to o ljubavi francuskog vojnika i mlade Blajke , koji su se igrom sudbine morali rastati. Lumblija je, netko će reći odavno nadišla otočne okvire jer je spravljaju i brojni blatski iseljenici diljem svijeta. Danas ne zaboravi me znači i sjećanje na rodni kraj. Recept za lumbliju prenosi se s generacije na generaciju. U kolač bogat začinima, idu bademi, orasi, grožđice. Poseban okus daje mu varenik. Lumblija je zbog svojih sastojaka trajni kolač, što je stariji to ju ukusniji. Parića se se po starinski na ruke bez miksera.
Reportažu Sandre Lacković iz Blata na Korčuli pogledajte u nedjelju u emisiji, već sada evo i recepta:
Sastojci 1 kg brašna 1 kvasac (25 gr) 150 gr šećera 100 gr badema 100 gr suhih grožđica 100 gr maslinovog ulja 100 gr varenika 50 gr lozovače cimet, muškatni oraščić, vanilija, klinčić, aniš, korica limuna, sol vode po potrebi
Priprema 1. Umiješati kvasac, žličicu šećera, žličicu brašna i mlake vode. Ostaviti na toplom mjestu da nabubri. 2. Grožđice oprati i namočiti u lozovaču. Bademe lagano prepržiti na tavi bez ulja (paziti da ne zagori!) i samljeti na krupno. 3. U veliku posudu staviti prosijano brašno, šećer, vaniliju, te cimet, klinčiće, muškatni oraščić, aniš (samljevene i količina po želji) te koricu limuna i sol. 4. Dodati grožđice s rakijom, bademe, te maslinovo ulje i kvasac, pa umijesiti srednje tvrdo tijesto dodajući varenik i mlaku vodu. 5. Pustiti tijesto na toplome sat, dva da se digne. 6. Premijesiti i podijeliti na pet djelova. Oblikovati male okrugle kruščiće i staviti da se peku u ugrijanu pećnicu na 170 stupnjeva, oko 40 do 50 minuta. 7. Kad je tijesto malo ohladi, ali je još uvijek toplo, premazati ga varenikom i posuti šećerom. Najbolje jesti sljedeći dan.
U slast!
foto: TZ Blato --- In Blato auf der Insel Korcula und wurden in diesem Jahr gegeben lumblija gehalten - Ausstellung, Wettbewerb und Verkostung Kuchen ungewöhnlichen Namen. Lumblija wird in Erinnerung an all diejenigen, die nicht wollen, zu vergessen, vorbereitet. Sein Ursprung geht zurück auf die Zeit der napoleonischen Herrschaft. Es ist eine Geschichte über die Liebe der Französisch Soldaten und junge Blajke, der vom Schicksal teilte. Lumblija ist, wird jemand sagen, haben Perspektive der Insel überwunden, weil es zahlreiche Blatski Emigranten in der ganzen Welt hergestellt. Heute, vergessen Sie mich nicht Mittel und die Erinnerung an seine Heimatstadt. Rezept für lumbliju die von Generation zu Generation. Der Kuchen ist reich Gewürze, gehen Mandeln, Walnüsse, Rosinen. Ein besonderes Aroma verleiht ihm varenik. Lumblija wegen seiner Inhaltsstoffe langlebige Kuchen, der ältere, dass es schmackhafter. Pair bis zur altmodischen auf der Hand ohne Mischpult.
Bericht Sandra Lackovic Korčula am Sonntag finden in der Sendung, aber jetzt ist hier das Rezept:
Zutaten 1 kg Mehl 1 Hefe (25 gr) 150 g Zucker 100 g Mandeln 100 g Rosinen 100 g Olivenöl 100 gr varenika 50 g Schnaps Zimt, Muskatnuss, Vanille, Nelken, Anis, Zitronenschale, Salz Wasser, wenn nötig
Zubereitung 1. Rühren Sie Hefe, einen Teelöffel Zucker, einen Teelöffel Mehl und warmem Wasser. Verlassen Sie an einem warmen Ort zu schwellen. 2. Rosinen gewaschen und in Weinbrand eingeweicht. Mandeln in einer Pfanne leicht anbraten ohne Öl (Vorsicht, nicht zu verbrennen!) Und schleifen zu einem groben. 3. In einer großen Schüssel fügen Sie das gesiebte Mehl, Zucker, Vanille und Zimt, Nelken, Muskat, Anis (Hackfleisch und Menge nach Geschmack) und Zitronenschale und Salz. 4. Rosinen mit Weinbrand, Mandeln und Olivenöl und Hefe und den Teig kneten Zugabe mittelharte varenik und lauwarmem Wasser. 5. Lassen Sie den Teig an einem warmen eine Stunde oder zwei, um aufzustehen. 6. Premijesiti und in fünf Teile gegliedert. Bilden kleine runde Brote und setzen, um in den vorgeheizten Ofen auf 170 Grad backen, etwa 40 bis 50 Minuten. 7. Wenn der Teig ein wenig kühl, aber es ist noch warm, bürsten Sie ihn varenik und mit Zucker bestreuen. Am besten, am nächsten Tag zu essen.
Guten Appetit!
Foto: Tourismusverband Blato
Quelle: Leider ist die verlinkte Seite / Foto / Video nicht mehr verfügbar. - Thofroe
Ove nedjelje More iz Splita vodi vas u kanjon Smrke na otoku Braču. Ondje je skupina vrhunskih penjača, članova Francuske alpinističke federacije, uredila penjalište za koje oni kažu da će postati top-odredište za ponajbolje europske penjače. Kanjon Smrke oduševio je i našu ekipu, ostali su bez daha pred tim čudom prirode, pogotovo jer su mislili da Brač već poznaju u dušu. Penjala se, no s broda na brod, još jedna televizijska ekipa. Željko Valčić i Tonči Vrlika ukrcali su se s posadom Obalne straže i otisnuli na pučinu, u nadzor ribarskih brodova. Dva su dana tukli more i donijeli pravu poslasticu za gledatelje. Nad more se i to helikopterom za spašavanje dala zadarska posada ove najslanije emisije. Letjeli su nad biogradskom regatom i doznali sve o sigurnosti na moru. O sigurnosti pod morem, pak, gotovo sve zna Tomislav Rataj. On je za ovu nedjelju pripremio reportažu o tome kako se i najmlađi mogu pripremiti za zaron bez opasnosti.
Urednica: Franka Jović Tonkli --- An diesem Sonntag in "More" von Split gelangen Sie zum Canyon Smrke auf der Insel Brac. Es gibt eine Gruppe von Top-Bergsteigern, die Mitglieder der Französisch Federation of Bergsteigen, Klettern bearbeitet, für die sie sagen, sie werden die Top-Destination für den besten europäischen Kletterer geworden. Canyon Smrke begeistert und unser Team, atemlos blieb vor dem Wunder der Natur, vor allem, weil sie dachten Brac bereits in deiner Seele kennen.
Stieg, aber von Schiff zu Schiff, auch ein Fernsehteam. Zeljko Valčić und Tonci Vrlika Bord der Crew der Küstenwache und segelte auf das Meer, in der Überwachung der Fischereifahrzeuge. Zwei Tage schlug das Meer und brachte ein echter Leckerbissen für die Zuschauer.
Über dem Meer und Rettungshubschrauber Besatzung machte Zadar die salzigsten Emissionen. Sie flogen über Biograd Regatta und erfahren Sie alles über die Sicherheit auf See.
Zur Sicherheit auf See, aber fast alle wissen, Tomislav Rataj. Es ist an diesem Sonntag hat einen Bericht darüber, wie die jüngste vorbereiten können, tauchen ohne Risiko vorbereitet.
Sv. Nikola izgleda nije samo zaštitnik pomoraca, ribara i putnika već i emisije More HTV-a koja se ove godine emitira na sam blagdan. Svečarska emisija predstavit će ovogodišnje dobitnike najvećeg pomoračkog priznanja u nas, Plave vrpce, koja se svake godine dodjeljuje pojedincima i skupinama za herojske i humane podvige spašavanja na moru. Priznanja će se dodijeliti na središnjoj proslavi u nedjelju u Dubrovniku, a emisija More (koja se emitira uoči te svečanosti) objavit će reportaže o nekoliko ovogodišnjih laureata. Osvajač planinskih vrhunaca i putopisac Stipe Božić, posebno u ovoj emisiji, uspostavit će izravnu vezu s osvajačem morskih prostranstava i zasigurno najvećim moreplovcem naših dana, Leom Lemešićem. Petu godinu ploveći oko svijeta, Splićanin Leo upravo oplovljava opasnu morsku dionicu oko Rta dobre nade i u lipnju bi se trebao vratiti u rodni Split. Dalmatinska kolijevka kapetana i pomoraca Orebić upravo obilježava 150. godišnjicu svoga Pomorsko-pelješkog društva. A književnik i publicist Siniša Vuković, autor gastronomske serije Dalmatinsko evanđelje, predstavit će nam nekoliko morskih delicija spravljenih na način naših nona i nonota...
Urednica: Nada Šurjak --- Sv. Nicola sieht nicht nur für den Schutzpatron der Seeleute, Fischer und Reisende, zeigt aber auch alle von der HTV, die in diesem Jahr am Festtag ausgestrahlt. Festliche Emissionen werden die diesjährigen Gewinner der größten Seemannschaft Awards in den USA, Blue Ribbon, die jährlich an Einzelpersonen und Gruppen für die Heldentaten und Menschen Rettung auf See verliehen wird zu präsentieren. Honors wird in der Feier am Sonntag in Dubrovnik, und die Emission aller (die vor der Zeremonie ausgestrahlt wird) werden Berichte über eine Reihe von diesjährigen Preisträger veröffentlichen vergeben.
Eroberer von Bergspitzen und Stipe Bozic Reiseschriftsteller, vor allem in diesem Programm werden eine direkte Anbindung an den Gewinner des Meeres Weiten und sicherlich die größten Seefahrer der Gegenwart, Leo Lemešić etablieren. Bereits zum fünften Mal segeln um die Welt, von Split Leo gleich um die gefährlichen Meeresabschnitt um das Kap der Guten Hoffnung im Juni segeln sollte in sein Heimat Split zurück.
Dalmatian Wiege der Kapitäne und Matrosen Orebic feierte den 150. Jahrestag seiner maritimen Peljesac Gesellschaft. Ein Schriftsteller und Publizist Sinisa Vukovic, Autor der kulinarischen Serie dalmatinischen Evangelium wird einige marine Köstlichkeiten in der Art unserer Großmütter und nonota gemacht zu präsentieren ...
lt. raspored.hrt.hr
aktuell:
Der Flugzeugträger der US Navy USS Harry S. Truman fuhr in den Hafen von Split, wo sie bis 9. Dezember vor Anker gehen. USS Harry S. Truman, der seit 1996 in Betrieb gewesen ist, ist einer der Flugzeugträger mit Nuklearantrieb Nimitz-Klasse, der größte Flugzeugträger in der Welt, sowie die Größe von drei Fußballfeldern...
diese "kleine Marina" > Leider ist die verlinkte Seite / Foto / Video nicht mehr verfügbar. - Thofroe
" das war mal ein kleines militärische Dock und es verwandelte sich in einen modernen Marina, was kein von Split nach Dubrovnik. Es ist selten zu erreichen, alle lokalen Begeisterung. Der Führer der ganzen Geschichte ist unser Gastgeber tonci č izmić, Fischer, Caterer, Baumeister, ein Mann, mit dem man kann kaum langweilig sein." - es beginnt so reportage zoran Kukila über eines Tages in Krvavici verbracht. Schau Sonntag auf See aus Split!
u.a. Kornati kup, naša najstarija poslovna regata, ušla je u zrele godine - tridesete. I nikad nije bila čvršće povezana s imenom. Po prvi put se, naime, puna dva dana jedrilo u Kornatima. Među 107 posada, više je od 700 nautičara iz 15-ak zemalja! Reportažu Hrvoja Gunjače (koji je autor i ovih fotografija) pogledajte u nedjelju u Moru iz Splita.
u.a. Manifestacija 'Vino i vruja' nudi vino iz podmorja i zabavu uz more / Die Veranstaltung "Wein und Vruja 'bietet Wein aus dem Meeresboden und Unterhaltung am Meer
Neue Veranstaltung "Wein und Vruja" wurde auf Initiative des Vereins lcarus Reihe in Zusammenarbeit mit dem Tourismusverband Opatija und oben kroatischen Winzer geschaffen. Von muss Wein überflutet im vergangenen Jahr entfernt werden, wird eine neue Flasche an ihrem Platz zu senken.
Das Ziel der Veranstaltung "Wein und Vruja", die am Freitag, 5. und Samstag 6. August stattfinden wird, ist maritime Tradition Ike und besten kroatischen Weine durch ihre Eintauchen in das natürliche Karstphänomen zu verbinden - Strauch Vruje.
Am Freitag, 5. August ab 14 Uhr Taucher JVP und DVD Abbey in speziellen Drahtkäfigen absteigen 2.000 Flaschen kroatischer Weine: Prelac, Ilok Weinkeller, Petrac, Cape, Andrew und Weingut Miklauzic. Es wird auch live aus dem Meeresboden, und der Untergang der Wein wird gezeigt, auf dem Portal Webco und durch den Bildschirm an der Küste ausgestrahlt.
Im vergangenen Jahr senkte die Strauch Vruje die 360 Flaschen Wein Prelac, Winzer aus Momjan. Nach dem vollen Jahr unter idealen Bedingungen im Alter, wird der Wein um 19 Uhr aus den Tiefen des Meeres gezogen zu werden, und dann durch eine Verkostung gefolgt.
Culinary Academy Kul Und von Sisak werden kulinarische Köstlichkeiten anbieten. Um 18:30 wird es eine Ausstellung von Fotografien "Kvarner Ihre Bilder", organisiert von der Foto Club Farbe aus dem Fluss und der Ortstafel Ika sein. Am Samstag, den 6. August von 17 Uhr zusammenbringen Fans von traditionellen Booten und Regatta "Ich Tintenfische haben, wird in 19 Uhr beginnen.
Thema u.a. Dina Levačić schwimmt von Omis bis Split...
Dina Levačić u nedjelju humanitarno pliva od Omiša do Splita, za Udrugu Moje Dijete Solin. Cilj joj je stići do splitske Rive pred tombolu za Svetoga Duju. Dok je budete gledali u Moru, taman će biti na pola puta. No, 25 jadranskih kilometara ništa je zna li se što sve Dina kani isplivati ovoga ljeta. A tek joj je 21 godina! Provjerite u emisiji. HTV1, nedjelja 7. svibnja
Split - Mozaična informativna emisija posvećena bogatstvu našeg Jadranskog mora, obale i priobalja. U emisiji možete vidjeti zanimljive reportaže o temama vezanim uz ljepote i bogatstvo naše obale te život u tim dijelovima Hrvatske.
u.a. Fährverbindung Drvenik - Sucuraj Divna i Ivanka najljepsi su osmijesi luke u Sucurju. Oduseve se i jedrilicari i posade i putnici s trajekta kad vide da zene vezuju brodove. Odusevile su ove dvije dame i nasu ekipu. Reportazu Franka Jović Tonkli, Igora Altarca i Ante Rako pogledajte u nedjelju u Moru iz Splita. mehr > https://www.facebook.com/morehrt/videos/...?type=2&theater
So. 11. 3.18 HRT1 13:26 Uhr Pula - More Mo. 12. 3.18 HRT1 05:55 Uhr Pula - More So. 18. 3.18 HRT1 13.25 Uhr Rijeka: More Mo. 19. 3.18 HRT1 05.55 Uhr Rijeka: More
Pula: More
More iz pulskoga HRT-ovog centra donosi priču o pulskoj luci, nekada središtu vojne snage Austrougarske Monarhije. Kornelija Benazić ispričat će storiju o ljepoti i važnosti pulske luke u povijesti te otkriti budućnost luke koja se okreće turizmu. Tu su i priče o podvodnom otpadu koji ubija Jadran, početku sezone stonskih kamenica, potopljenome brodu u šibenskome akvatoriju, zimskoj idili s Kvarnera... U Plavome receptu pulskoga Mora je Klara Dujmović s receptom s fažanske rive i srdelama na mornarski.
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